CNR EV TEKSTİLİ Blog
Türkiye ev tekstili sektörü
Tüm dünyada tekstil dendiğinde akla gelen sayılı ülkeler arasındaki Türkiye, ev tekstili konusunda da uzun yıllardır marka ülkelerden biri olmayı başarıyor. Ülkemizin global ölçekli bu başarısının özünde; kaliteli yünden ve kumaştan zengin üretim alanlarına ve tekniklerine, tekstil konusunda gelişmiş eğitim imkanlarından nitelikte ve nicelikte üstün iş gücüne kadar A'dan Z'ye pek çok detay yer alıyor. Türkiye ev tekstil sektörü ile beraber bu alanda ihracat ya da ithalat yapmanın cazip detayları ve çok daha fazlası için içeriğin devamına göz atabilirsiniz.
Üretim
Modern ve geleneksel ev tekstili üretim tesislerinin büyük bir bölümü Batı Anadolu'da ve İç Anadolu'da toplanıyor. Ham maddeden üretim tekniklerine, makinelerden iş gücüne kadar birçok ayrıntı tamamen yerli olmakla beraber ülkemiz, yalnızca iç pazarla sınırlı kalmıyor ve dünya çapında da ev tekstilinin güçlü oyuncularından biri olarak kabul ediliyor. Bavul ticareti dahil iç ve dış pazar payları toplandığında 13 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir rakama ulaşılıyor. Türkiye ev tekstil sektörü ürün bazında üretim rakamları ise şu şekilde sıralanıyor:
- Havlu ve bornoz gibi banyo tekstili ürünlerinde iç ve dış pazar payları dahil toplam 2.3 milyar dolarlık üretim yapılıyor.
- Yatak çarşafları ve diğer yatak odası tekstil ürünleri, havlu ve bornoza benzer şekilde iç ve dış pazar payları toplandığında 2.6 milyar dolara ulaşıyor.
- Perdelik kumaş ve perdede iç ve dış pazar payları toplamı ise 1.5 milyar doları aşıyor.
- Battaniyeler, masa örtüleri ve el işi tekstil ürünleri ise toplamda 1.1 milyar dolarlık bir üretim payına yaklaşıyor.
- 13 milyar dolarlık iç ve dış ticaret payının yaklaşık %30'unu ise ithalat ürünleri oluşturuyor.
Kapasite
Resmi kayıtlara göre Türkiye'de 500.000'in üzerinde kişiye istihdam imkanı sağlayan ev tekstili sektörü, aynı zamanda İstanbul, İzmir, Bursa, Tekirdağ, Denizli ve Uşak gibi nüfus, sanayi, teknoloji ve ulaşım bakımından gelişmiş birçok ilde 750'si orta ve büyük ölçekli olmak üzere sayıları 3.000'i aşan tesisiyle ara vermeden üretim gerçekleştirmeye devam ediyor. Örneğin;
- Ülkemizde yalnızca perde üretim kapasitesi yıllık 300.000 tona ulaşıyor.
- Avrupa'nın en yüksek kapasiteli nevresim üretimi gerçekleştiren fabrikası Türkiye'de bulunuyor.
- Türkiye, havlu ve bornoz grubunda ise dünyanın en büyük 3 tedarikçisi arasında yer alıyor.
Kalite
Ülkemizin ev tekstili konusunda dünya çapında haklı bir üne sahip olmasının en temel nedenini kalite oluşturuyor. Dünyanın en kaliteli ipeklerini ve pamuklarını üreten ülkeler arasındaki Türkiye, diğer yandan ham maddedeki kaliteyi üretim tekniklerinde ve işçilikte de sürdürerek ortaya mükemmel ürün seçenekleri çıkarmayı başarıyor.
- Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, Denizli havlusu ve bornozu ev tekstilinde “prestij ürünü” ve “lüks ürün” kategorisinde değerlendiriliyor.
- Türkiye, 15 - 20 yıl öncesine kadar çoğunlukla taşeron üretici konumundayken Avrupa’ya yakınlığı, gerçekleştirilen Ar-Ge yatırımları ve tasarıma verilen önem sonucunda bugün özellikle nevresim konusunda yalnızca iç pazarda değl; dünya genelinde liderliğe sahip olan tekstil markaları yaratıyor.
- Dünyanın en ünlü otellerinden restoranlarına, en prestijli hastanelerinden sağlıklı yaşam merkezlerine kadar birçok noktada "Made in Turkey" ibaresi bulunduran havlu, bornoz, perde ve dokuma görmek mümkün hâle geliyor.
İhracat
Başta havlu, perde, nevresim, battaniye ve halı ihracatı olmak üzere Türkiye, ev tekstili alanında ürettiği onlarca ürün grubunu Avrupa Birliği ülkelerine, Amerika Birleşik Devletleri'ne ve daha pek çok ülkeye gönderiyor. Toplam ihracatın yaklaşık %16'sını oluşturan ve bu değerlerle ülke ihracatı açısından en önemli üçüncü sektör konumunda olan ev tekstili, bu yüzden cari açığın kapatılmasında en etkili oyunculardan biri olarak kabul ediliyor.
Ürün Bazında İhracat Rakamları
İhracatı yapılan ev tekstili ürünlerinde başı havlu ve bornoz çeşitleri çekiyor. Türkiye'den yurt dışına giden ev tekstili ürünlerinin toplam %41'lik kısmını oluşturan havlu ve bornozlar, ev tekstili ihracat payının neredeyse yarısını meydana getiriyor. Ardından %25'lik ihracat oranıyla yatak çarşaflarını %6'lık payıyla perde modelleri izliyor. Geri kalan %28'lık kısım ise diğer ev tekstili ürünleri arasında benzer miktarlarla paylaşılıyor.
Dünyada Türk Ev Tekstili Pazar Payı
Türkiye pazarından ev tekstil ürünü almanın en önemli avantajı, uygun fiyatlı ancak kaliteli seçeneklere kolayca ulaşabiliyor olmak. Bununla birlikte daha birçok avantajı bulunuyor. Bunlar;
- Uygun fiyatlı ve kaliteli ham madde,
- İpek ve yün gibi farklı tekstil malzemeleri,
- Ev tekstiliyle ilgili onlarca değişik ürün grubu,
- Ucuz ve kalifiye iş gücüyle nitelikli üretim,
- Son teknoloji sayesinde hatasız ürünler ve hızlı gönderim,
- Avrupa ve Asya arasında yer alan avantajlı konum.
Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı tekstil fuarı olan CNR EV TEKSTİLİ’ne kolayca online bilet almak için tıklayın.
İthalat
Türkiye ve tekstil dendiğinde akla ilk olarak ihracat gelse de kalabalık nüfus ve yoğun talep, ülkemizi üretim açısından olduğu kadar tüketim açısından da dinamik hâle getiriyor. İhracatını yaptığı ev tekstili ürünlerini daha çok yerel üreticilerden karşılayan Türkiye, üretimi konusunda kısıtlı olduğu bazı ev tekstili ürün gruplarını ise yurt dışından talep ediyor. Bu nedenle ülkemiz, yerli ve yabancı ev tekstili üreticileri için hem üretim hem tüketim açısından cazip bir pazara dönüşüyor.
Türkiye ve Orta Doğu Pazarında Ev Tekstili İthalatı
Türkiye, kısmen de olsa mevcut dışa bağımlılığını her zaman azaltmayı hedefliyor ama diğer yandan büyük bir pazar olduğu için ev tekstili konusundaki alımlarını hâlâ sürdürüyor. Orta Doğu'da en büyük ev tekstili ithalatçılarının başında ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan geliyor. Bu iki ülke dışında Orta Doğu'da çok yüksek bir ev tekstili ithalatından bahsetmek pek mümkün olmasa da Türkiye, İran ve Mısır gibi büyük ve kalabalık ülkeler birçok konuda olduğu gibi ev tekstili konusunda da çeşitli fırsatlar içeren pazarlara dönüşebiliyor.
Türkiye ve Orta Doğu İçin Ürün Bazında İthalat Rakamları
Türkiye'de ve Orta Doğu'da en çok talep gören ve ithalatı yapılan ev tekstili ürünlerinin ilk sırasında yastık ve yorganlar bulunuyor. Ülkemizde ithal edilen ev tekstil ürünlerinin %22'sini meydana getiren yastık ve yorganları, %19 ile perdelik kumaş, %15 ile yatak örtüleri ve diğer ürün grupları takip ediyor.
Türkiye ve Orta Doğu Pazarına Ürün Satmanın Avantajları
Ülkemiz dahil genel olarak Orta Doğu'da yoğun bir ev tekstili ithalatı olmasa da bölge sınırları içerisinde yer alan alım gücü ya da talep oranı yüksek ülkeler, ithalatçılara da çeşitli fırsatlar sunuyor.
- Belirli ürün gruplarında yüksek arz-talep grafiği,
- Özellikle ham maddeye duyulan sürekli ihtiyaç,
- Tüm Orta Doğu'da ev tekstilinde kullanılan kumaş çeşitlerine gösterilen ilgi,
- Lüks segment ev tekstil ürünleri için de alıcı bulunabilmesi,
- Diğer ithal ürün kategorileriyle karşılaştırıldığında düşük vergi oranları
Türkiye'deki ve Orta Doğu'daki ev tekstili pazarına dair fikir edinmek ve çok daha fazlası için CNR EV TEKSTİLİ 'ne katılabilirsiniz. Online bilet almak için tıklayın.
Ev Tekstili ile İlgili İstanbul’da Neler Yapabilirsiniz?
Kökleri, 16. yüzyıldaki Osmanlı dönemine kadar uzanan ve ülkemiz için artık bir sektör olmaktan çıkıp gelenek hâlini almış olan ev tekstiline dair birçok müze ve turistik bölgeyi de başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin farklı noktalarında görebilirsiniz. Ev tekstili temasına sahip müzeler arasında yer alan Sadberk Hanım Müzesi'nde, Vehbi Koç'un eşi Sadberk Koç'a ait kıyafet, işleme ve porselen koleksiyonlarını, tarihi Azaryan Yalısı'nda yakından görebilirsiniz. Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu da ev tekstiline dair ilham verici diğer alternatifler arasında yer alıyor. Halı Müzesi ise Türkiye'nin gurur kaynaklarından olan halı işlemeciliğine dair görkemli bir tarih ve farklı dönemlere ait pek çok örnek sunuyor. Benzer şekilde Beşiktaş'taki, Milli Saraylar Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası da bu konudaki diğer bir değerli kaynak.