CNR EV TEKSTİLİ Blog

Ev Tekstili İhracatı

Dünya çapında bir marka haline gelen Türk ev tekstili sektörü, yüksek ihracat kapasitesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Türkiye’nin ev tekstili ihracatı serüveni, markalara üretim yapma sürecine dayanıyor. Sadece 15-20 yıl kadar önceye gidildiğinde Türkiye, dünyaca ünlü markaların talepleri doğrultusunda ilgili markalar adına üretim yapan bir ülkeyken günümüzde global ev tekstili sektörünün yükselen yıldızları arasına adını yazdırıyor.

Türkiye, ev tekstili konusunda sadece kendi çizgisini dünyaya kabul ettirmekle kalmıyor, güçlü markaları ve ses getiren koleksiyonlarıyla ev tekstil modasına yön veren ülkelerden biri olmayı başarıyor. Türkiye'de markalaşma sürecini başarıyla tamamlayan ev tekstili firmaları olduğu gibi halen markaların talepleri doğrultusunda başka markalar adına üretim yapan küçük ve orta boy birçok firma da bulunuyor.

Türkiye, ev tekstilinde ürün gamındaki çeşitlilik, tasarım gücü, kişiye özel butik üretim ve hızlı teslimat kabiliyetiyle de öne çıkıyor.

Ev Tekstili İhracat Rakamları

Tekstil, Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirilen altıncı sektörü olarak ona çıkıyor. Türk tekstil sektörü, dünya modası ve trendlerine yön verecek güç, birikim ve katma değere sahip olması sayesinde kolayca kendine yeni pazarlar bulmakta hiç zorlanmıyor. İTHİB tarafından hazırlanan Tekstil İhracat Raporu'na göre, 2017 Ocak-Aralık dönemine bakıldığında tekstil ve tekstil ham maddeleri ihracatının yaklaşık %15,2’lik kısmı ev tekstili ürünlerinden oluşuyor. Tekstil ve tekstil ham maddeleri ihracatının en önemli üçüncü ürün grubu olan ev tekstili, ihracattaki payını her geçen gün daha da arttırıyor.

Ev tekstili ihracatı rakamları, ev tekstil ihracatının toplam ihracattaki düşüş ve yükseliş trendlerinden direkt olarak etkilendiğini gösteriyor. 2017 Ocak-Aralık döneminde 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ev tekstil sektörü, cari açığı kapatan sektörler arasında yer alıyor.

Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilen ve inovasyon odaklı büyümeyi hedefleyen ev tekstil sektöründe, geliştirilen yeni nesil teknolojiler ve akıllı kumaşlar sayesinde önümüzdeki on yıl içinde ihracatın üç katına çıkarılması planlanıyor.

Ev Tekstili İhracatı Yapılan Ülkeler

UİB'nin Ev Tekstili Sektör Raporu'ndan elde edilen veriler Türkiye'nin Çin, Hindistan ve Pakistan’dan sonra en fazla ev tekstili ihracatı yapan ülke olduğunu gösteriyor. İnovasyona dayalı bir üretim süreci benimseyen Türkiye, tasarım yönü güçlü, kaliteli, dayanıklı ve özgün ürün çeşitliliği sayesinde birçok rakibini geride bırakmayı başarıyor. Türkiye, toplam dünya ev tekstili ihracatının yaklaşık %4’lük bir kısmını gerçekleştirerek global pazarın en önemli oyuncularından biri olduğunu kanıtlıyor

WITS verileri doğrultusunda Almanya, Türkiye’nin en fazla ev tekstili ihraç ettiği pazarların başında geliyor. Ev tekstil ihracatının %23’lük kısmı Almanya’yla gerçekleştiriliyor. Türkiye sırasıyla İspanya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Hollanda ve Fransa’nın da olduğu çok sayıda ülkeye ev tekstil ürünleri ihraç ediyor. Rotasını Arap ülkeleri ve Afrika’ya çeviren ev tekstili firmaları, Türkiye’nin pastadan daha büyük pay alması için çaba sarf ediyor.

Türkiye Ev Tekstili Pazarı

Türkiye, dünyanın önde gelen tekstil üretici ve ihracatçılarından biri olarak görülüyor. Tekstil ve hazır giyim sanayisinin alt kollarından biri olan ev tekstili sektörü, nüfus yoğunluğu ve toplumdaki refah düzeyindeki artış sayesinde iç piyasada da son derece önemli bir konumda bulunuyor. Özellikle evlilik sezonu olan ilkbahar ve yaz aylarında en canlı dönemini yaşayan sektör, turizm ve sağlık gibi sektörlerin de tedarikçilerinden biri oluyor.

UİB'in de altını çizdiği gibi Güney ve Doğu Asya’da Türkiye’ye nazaran daha ucuz iş gücü bulunması ve Çin gibi ülkelerin agresif satış politikaları Türkiye’nin tekstil pazarındaki avantajlı konumunu kısa süreliğine yitirmesinin nedeni olarak öne çıkıyor. Avrupa’ya yakın konumu, yaptığı Ar-Ge yatırımları ve tasarıma verdiği önem, önde gelen tekstil üreticilerinin markalaşma başarısı Türkiye’yi eski parlak konumuna tekrar taşıyor.

Avrupa’da tekstil üretimi ve ihracatında lider konumda olan Türkiye, kalite standartlarına bağlı kalarak üretim süreçlerini yönettiği için başta Avrupa ve ABD olmak üzere çoğu ülke tarafından tercih ediliyor. Eğitimli ve kalifiye insan kaynağına sahip olan Türkiye’nin, Çin ve Hindistan gibi ucuz iş gücünün olduğu ülkelere nazaran daha kaliteli ham madde tercih etmesi, işçiliğe gösterdiği özen, insan sağlığı ve çevreye olan duyarlılığı ve Avrupa Birliği teknik mevzuatına uyumluluğu gibi sebepler sayesinde rekabette üstünlük elde ediyor.

En Çok İhraç Edilen Ev Tekstil Ürünlerin

GEKA'nın hazırladığı Denizli Ev Tekstili Sektörü Analiz Raporu; Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir ve Uşak'ın Türkiye’nin en fazla ev tekstil üretimi yapan illeri olduğunu vurguluyor. Bursa’da ağırlıklı olarak havlu, tül ve çarşaf üretilirken Denizli havlu ve çarşaf, İstanbul tül ve çarşaf ve Uşak da battaniye üretimi ile öne çıkıyor. Ağırlık olarak üretilen ev tekstili ürünleri, en çok ihraç edilen ürünler hakkında da fikir veriyor.

Türkiye, en fazla ihracatı tuvalet ve banyo bezlerinin de dahil olduğu havlu ve bornoz kategorisinde gerçekleştiriyor. UİB Ev Tekstili Sektörü Raporu, ihracatının yaklaşık %41’lik kısmı havlu ve bornoz tipi ürünlerden oluştuğunu gösteriyor. Perdeler, yatak örtüleri, nevresim takımları, tüller, dantelalar ve diğer tekstil ürünleri en çok ihraç edilen ürünler arasına adını yazdırıyor.

Türkiye, ev tekstili ürünlerinde kalite, dayanıklılık, konfor ve estetik gibi detaylara verdiği özen sayesinde dünyadaki birçok tüketici tarafından özellikle tercih ediliyor. Ev tekstili üreticileri yaptıkları yatırımlarla teknik özellikleri iyileştirilmiş ya da kişisel konfor ihtiyaçlarına farklı çözümler sunan katma değeri çok daha yüksek ev tekstilleri üretiyor, geliştiriyor ve ihraç ediyor. Yüksek yalıtım özelliğine sahip içi boş liflerden üretilen yatak, yorgan ve uyku tulumları, güç tutuşur özellik kazandırılmış halı, kilim ve diğer ev tekstilleri ve farklı kaplamalarla dekoratif görünüm kazandırılan stor perde gibi ürünler, Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada alıcı buluyor. Ses izolasyonu, kir tutmazlık, UV koruma ve güzel koku yayma gibi özelliklerle buluşan yeni nesil ev tekstili ürünlerinin yanı sıra alerjisi olanların, bebek ya da çocukların rahatlıkla kullanabileceği antialerjik ev tekstilleri ürünleri de ihracat pastasından pay alıyor.

Nevresim Takımı İhracatı

Türk nevresim takımı çeşitleri, yüksek kalitede pamuktan üretilen yumuşacık dokuları, yüksek emicilikleri ve nefes alabilen yapıları sayesinde tercih ediliyor.

Türk kültürünü yansıtan motif ve desenlerin kullanıldığı nevresim takımları, dünyanın dört bir yanında alıcı buluyor. Her yıl onlarca tasarım yarışması düzenleyen Türk ev tekstil üretici ve markaları, dekorasyon trendlerine yön veren özgün çizgileri sayesinde Türk nevresim takımlarının her yıl yüzlerce yeni eve girmesine ön ayak oluyor.

Ayrıca dünyanın en büyük brode ve güpür makine parkına sahip Türkiye'de, Avrupa'nın en yüksek kapasiteli nevresim üretimi yapan fabrikası bulunuyor.

Perde İhracatı

Otantik detaylar barındıran Türk perdeleri, lüks görünümleri sayesinde beğeni topluyor. Koku ve küf oluşumuna engelleyecek, kolay ütülen ya da ütü istemeyen ve UV koruması gibi özellikler kazandırılan Türk perde çeşitleri, ev tekstili ihracatında %6’nın üstünde paya sahip. Dünya modasını yakından takip eden Türk perde üreticileri ve markaları, birbirinden şık ve kullanışlı tül ve perde çeşitleri sayesinde ihracat rakamlarında istikrarı yakalıyor.

Bornoz İhracatı

Yumuşacık dokularıyla öne çıkan Türk bornoz takımları, hafiflikleri ve kolay kuruma yetenekleri sayesinde tercih ediliyor. Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği ürün grubu içerisinde yer alan ev tekstil ürünü çeşitleri, zengin Türk hamam kültürünün bir armağanı olarak görülüyor. Kalın havlu dokumasına sahip modellerin yanı sıra peştamalı anımsatan ince dokuma modeller, dünyanın dört bir yanında tercih ediliyor. Dünyanın en lüks otellerinin de içerisinde bulunduğu geniş bir müşteri kitlesi, Türk bornoz takımlarını güvenle satın alıyor.

Yatak Örtüsü İhracatı

El işçiliği detaylar kullanılan lüks yatak örtüsü modelleri, Türkiye’nin en çok ihraç edilen ev tekstili ürünleri arasında bulunuyor. Anadolu’nun zengin kültüründen esinlenerek tasarlanan modeller kadar modern tasarımlar da dünyadaki çok sayıcı kullanıcıdan tam not alıyor. Kolay temizlenebilme ve zor kirlenme gibi akıllı özelliklere sahip yatak örtüsü çeşitleri, en az dekoratif yönü ağır basan ürünler kadar beğeni topluyor.

Havlu İhracatı

Türkiye, havlu üretiminde lider ülkeler arasında başı çekiyor. Anadolu’da yetiştirilen yüksek kalitede Türk pamukları, özel dokuma teknikleri ve tarihi 600 yılı aşan Türk hamam geleneğinin kültürel mirası, Türk havlularının dünyada meşhur olmasının temel nedeni olarak görülüyor.

Dünyanın 165 ülkesine havlu ihraç eden ve Türk havlu ihracatının yüzde 70'ini karşılayan Denizli'de sürdürülen kaliteye dönük çalışmalarla markalaşma yolunda önemli adımlar atılıyor.

"Turkish Towels" konseptini geliştirerek çeşitli ülkelerde tanıtım çalışmalarını sürdüren ihracatçılar, havluya getirilecek belirli standartlarla üreticinin satışlarını artırmasını hedefliyor.

Havluların suya dayanıklılık, ağırlık, deterjana verdiği tepki, suyu emme süresi, kalınlık, incelik, kullanılacak iplik ve pamuğun cinsine göre yapılacak testlerin ardından ürünlerin standardı belirlenecek.

Türk havlusuna belli bir standart getirildikten sonra sertifika aşamasına geçilecek. Örneğin imalatının belli oranında Türk pamuğu ve ipliği kullanan, dünyada belli bir pazar payına sahip, Türk havlusunu hakkıyla ve layıkıyla temsil edebilecek olan firmalar 'Turkish Towels' etiketi ve belgesini kullanma hakkına sahip olacak.