CNR EV TEKSTİLİ Blog

2020-2021 Yıllarına Damga Vuracak Ev Tekstil Trendleri

Tasarım, gün geçtikçe yenilikçi, sürdürülebilir ve çok katmanlı bir kimliğe doğru kayıyor. Ev tekstil trendlerinde de ivme, doğal ve çevreci materyallerin hakim olduğu, teknolojinin daha aktif rol oynadığı, çok yönlü ve faydacı bir yapıya doğru evrilecek. Yoğun yaşam temposu içerisinde, bireylerin problemlerine çözüm üreten ve konforunu artıran tasarımlar çok daha fazla öne çıkacak. Alternatif materyaller ya da hibrit tekstil ürünleri, 2020-2021 yıllarında çok daha fazla önem kazanacak. Dönüştürülebilir materyallerin kullanıldığı, çevre dostu moda anlayışının hakim olduğu tasarımlar, kullanıcıların uzun soluklu seçimler yapmasını amaçlamakta.

Huzuru ve Dengeyi Yansıtan Renkler

2020-2021 yıllarında ev tekstili trendlerinde öne çıkan renkler, diğer yıllarda olduğu gibi global renk otoritesi Pantone'nin önerisi ve beklentisi doğrultusunda şekilleniyor. Geçilen yeni dönem nedeniyle, bireylerin istikrarlı bir sığınağa, barışa, güvene ve huzura ihtiyaç duymaları, Pantone'nin 2020 yılının rengini klasik mavi olarak seçmesinin temel nedeni. Diğer taraftan, mavinin tonları olan soluk denim, mozaik mavisi ve turkuaz tangara da 2020 ve 2021 yıllarında fazlasıyla öne çıkacak. Pastel tonlar arasında gül kurusu, üzüm kompostosu, mercan pembesi, gün ışığı rengi, fırtına yeşili, biskay yeşili, frenk soğanı, tarçın kabuğu, sarı iris, yaban mersini ve safran sarısı sıklıkla kullanılacak. Soft pembenin 2019 yılındaki hükümdarlığı 2020 ve 2021 yıllarında da devam etmesi beklenebilir.

Dünyanın içinde bulunduğu gerilim, 2020 ve 2021 yıllarında her ne kadar pastel tonları öne çıkaracak gibi dursa da kırmızının, morun ve turuncunun canlı tonları, ev tekstili tasarımlarında kendilerine yer bulacak. Ateşli kırmızı, portakal kabuğu, yanık kızıl, parlak turuncu, ve pancar moru tonları, canlı ve dinamik bir dekorasyon arzulayanlar için ideal bir alternatif. Diğer taraftan toprak tonları özellikle sonbahar ve kış aylarında yükselişe geçecek. Başta tarla kuşu ve puro tütünü tozu olmak üzere kahverenginin farklı tonları ev tekstil ürünleri tasarımlarında bolca kullanılacak. Kavak mantarı ve sır beyazı gibi tonların yanı sıra kül rengi de desenlerde tamamlayıcı renk olarak tercih edilecek.

Stillerde Doğaya ve Öze Dönüş

2020-2021 yıllarında öne çıkacağı düşünülen dekorasyon stillerinde de sürdürülebilirlik ve zamansızlık daha fazla yer bulacak. Çağdaş stilin temiz ve basit çizgilerini gösterişle ve lüksle harmanlayan Hollywood glam stili, eğlenceli ve çarpıcı detayları sayesinde ön planda.



Natürel renklerin doğal ve yalın formlarla buluştuğu, sadeliğin vurgulandığı rustik stil, minimal İskandinav stiliyle birlikte ilgiyi üstüne toplayacak. Diğer taraftan; yerel desenlere ve işlemelere yer verilen ve kültürel mirastan beslenen bohem stilinin izlerine farklı mekanlarda ve tasarımlarında rastlanacak.


Alışılmışa Karşı Çıkan Desenler

Dünyanın içerisinde bulunduğu belirsizlik, tasarımcıları insanlığı sorgulayan çok katmanlı desen ve şekillere yöneltiyor. Dolayısıyla, dijital alanlardan esinlenerek hazırlanan kırılma ve yansıtıcı yüzey efektleri üç boyutlu desenlerle birlikte fazlasıyla öne çıkacak. Düzensizliğin ön planda olduğu akım, yan yana dizilmiş ve tekrarlı desenlere ve motiflere açılan bir isyan bayrağı niteliğinde. Diğer taraftan, belirsizliği içine kapanma ve kendi dünyasına çekilme olarak yorumlayan tasarımcılar, herhangi bir desenin kullanılmadığı kumaşlara yönelecek. Doğal materyallerin özenle dokunduğu ya da örüldüğü tasarımlar, tekrarlı desenlerle istikrara olan özlemi dile getirecek. Tek rengin farklı tonlarının kullanıldığı yüzey dokularını anımsatan üç boyutlu desenler, çağdaş ve şehirli tasarımlarda bolca kullanılacak. Folklorik ve antik desenlerin modern yorumları, her yerde karşınıza çıkacak desen alternatifleri arasında.

Özellikleri Artırılmış Doğal Materyaller

Son yıllarda görülen, doğallığa dönüş trendi 2020-2021 yıllarında da devam edecek. Fakat, geçmiş yıllara kıyasla kullanılan doğal materyallerde büyük bir değişim de görülecek. Pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal malzemelerin özellikleri, yeni nesil teknolojilerle artırılacak. Tenle direkt temas eden ürünlerde; yüksek emicilik, bakteri üretmeme, ekstra yumuşaklık ve mükemmelleştirilmiş hava sirkülasyonu gibi özellikler göze çarpacak. Diğer taraftan, kenevir lifinden hazırlanan ev tekstili ürünleri giderek popülerleşecek.

İşletme ve İş yerlerine Trendlerin Yansımaları

2020-2021 yıllarında tasarımcılar; sürdürülebilirliği, çok yönlülüğü ve yaratıcılığı baz alarak eserlerini ortaya koyuyor. Bu nedenle, işe yaramaz ve çöp gibi görülen pek çok tekstil ürününün yaratıcı şekilde kullanıldığı göze çarpıyor. Eskilerin değerlendirilmesi olarak görebileceğiniz akım; genellikle kafe, restoran veya otel gibi mekanlarda başarıyla uygulanacak.

Eski bir balık ağı, deniz kenarındaki otellerin odalarında dekoratif bir detay olarak tercih edilebilecek. Konaklama ve sağlık sektörlerinde toprak tonları bolca kullanılacak. Yerel motifler ve desenler, kafeden restorana kadar birçok işletmede tercih edilebilecek. Ofis gibi alanlardaysa aynı rengin farklı tonlarının kullanıldığı yalın tasarımlar öne çıkacak.

Çevreye Dost Çözümler

Tekstil, üretim sırasında en fazla ihtiyaç duyan sektörlerden biri. Ürünlerin işleme ve renklendirme aşamaları kadar doğal tekstil ham maddelerinin üretilmesi sırasında bol miktarda su harcanıyor. Pek çok life kıyasla daha az su harcanarak yetiştirilen kenevir, 2020-2021 yıllarında tam da bu özelliğinden dolayı epey yaygınlaşacak. Diğer taraftan insan sağlığı ve çevreye dost bileşenler işleme ve renklendirme aşamalarında daha fazla kullanılacak ve doğaya daha az zarar veren yalın üretim yöntemleri geliştirilecek.


Trendlere Yön Veren Tasarımcılar


2020-2021 yıllarında tasarımcılar, sadece tasarımlarıyla değil, fikirleriyle öne çıkmayı başarıyor. Alternatif materyallerin yaratıcı kullanımları, diğer alanlarda olduğu gibi ev tekstilinde de öne çıkıyor.

Christien Meindertsma'nın "The Flax Chair" adlı tasarımı, tekstil liflerinin yaratıcı kullanımlarına bir örnek. Laduma Ngxokolo ve Michael Axelsson'ın hazırladığı "Överallt" adlı koleksiyon da kültürlerin yaratıcı yansımalarını barındırıyor.


Trendleri Uygulayan Gözde Mekanlar

Dünyanın dört bir yanında, restoran, kafe, bar ve otel gibi mekanlar, daha fazla müşteri çekmek ve ağırladıkları misafirlerin daha iyi deneyim yaşamalarını sağlamak adına dekorasyonlarına özen gösteriyor. Office AIO tarafından tasarlanan Şangay'daki Bar Lotus; zümrüt yeşili duvarları, kemerli girişleri, kayar aynaların kullanıldığı detayları ve hasır sepetleri anımsatan sandalyeleriyle dekorasyonuyla dikkat çeken mekanların başında geliyor. Orta Çağ döneminde katedral olarak kullanılan bir yapının ev sahipliği yaptığı Kath isimli kafe, çağdaş gotik mimarinin öne çıkan bir temsilcisi. Yıpranmış duvarları çağdaş mobilyalarla buluşturan kafe, katedralin vitray pencerelerinden süzülen ışıkla büyüleyici bir atmosfere kavuşuyor. Kopenhag'taki Nope Restoran ise, meşe kaplı duvarları, tavandan sarkan kireç taşı lambalar ve duvarlarda kullanılan kurutulmuş yosun detaylarıyla mükemmel bir denge içinde. İkinci Dünya Savaşı sırasında cephanelik olarak kullanılan bir bina olan restoran, pencerelerinden görünen yemyeşil manzara sayesinde misafirlerine ahenkli ve yalın bir atmosferde yemek yeme keyfi yaşatıyor.

Ev Tekstilinin Marka Ülkesi: Türkiye

Kendi tasarım markalarını yaratan Türkiye, global ev tekstil sektörünün parlayan yıldızı konumunu koruyor. Topraklarındaki köklü mirası, özgün ve yaratıcı bir şekilde yorumlaması ve yenilikçi teknolojilerle harmanlaması, ev tekstili ürünlerini Almanya ve İspanya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç etmesini sağlıyor. Özellikle havlu ve perde gibi ürünlerde, bir marka haline gelen Türkiye, trendleri takip ediyor, üretim teknolojilerini güncel tutmayı başarıyor. Ev tekstili ihracatıyla ilgili detaylı bilgi için diğer makalemizi okuyabilirsiniz.

2020-2021 ev tekstil ve dekorasyon trendlerini yakından takip etmenin bir yolu, fuarları ve etkinleri yakından takip etmek. Fuarlar, dünyanın dört bir yanındaki tasarımcılarla ve üreticilerle bir araya gelmenizi sağlayarak oluşturacağınız yeni koleksiyonlar için ihtiyaç duyduğunuz ilhamın kaynağı olabilir. Ev tekstili ve dekorasyonu üzerine dünyanın en büyük iki fuarından biri olan CNR EV TEKSTİLİ , her yıl nisan ayında gerçekleştiriliyor. Yerli ve yabancı ziyaretçi rekoru kıran fuar, ev tekstil üreticileri ve alıcıları arasında bir köprü görevi görüyor. Siz de online davetiye satın alma seçeneğini kullanarak fuara indirimli katılma fırsatı edinebilir, ev tekstil sektörünün nabzını yakından tutabilirsiniz.